Μανιτάρια


Μανιτάρια

Μύκητες πεντανόστιμοι με μεγάλη διατροφική αξία!
Οι πολυκύτταροι μύκητες που λέγονται μανιτάρια είναι οργανισμοί που ζουν είτε σαπροφυτικά είτε παρασιτικά. Αυτό που βλέπουμε και το χαρακτηρίζουμε ως μανιτάρι είναι μόνο το ορατό μέρος του σώματός του, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, σα σκοπό ύπαρξης τους έχουν τη παραγωγή σπόρων. Το υπόλοιπο τμήμα του μανιταριού έχει τη μορφή ενός τριχόμορφου αραχνοειδούς η σ’ άλλες περιπτώσεις  βαμβακόμορφου ιστού και το ονομάζεται μικκύλιο. Αυτό το τμήμα λοιπόν περνά μια κρυφή ζωή μέσα στο έδαφος και μέσα σε νεκρούς ή ζωντανούς κορμούς δέντρων η σε φύλλα που αποσυντίθενται, φυσικό κομπόστ κλπ. Τα μανιτάρια, σε αντίθεση με τα πράσινα φυτά, δεν έχουν χλωροφύλλη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φωτοσυνθέσουν, έχουν όμως την ικανότητα να αποσυνθέτουν τη νεκρή οργανική ύλη, παίζοντας έτσι αναντικατάστατο ρόλο στη φυσική ανακύκλωση.



Mια ιδέα που μπορεί εύκολα και με ελάχιστο κόστος να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα ειναι η καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι
Ξεκινώντας θα χρειαστούμε ένα χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα φθάνουν να παράγουν μέσα σε διάστημα 10-12 εβδομάδων πάνω από 100 κιλά μανιτάρια.
Το υπόστρωμα
Κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Ο ένας τύπος είναι το σπαρμένο υπόστρωμα και είναι το υπόστρωμα εκείνο που είναι ο σπόρος του μανιταριού είναι  ενσωματωμένος στο εσωτερικό του και ο άλλος τύπος εκείνος όπου ο σπόρος έχει αναπτυχθεί στο υπόστρωμα, έχει διανύσει δηλαδή την περίοδο της επώασης και λέγεται επωασμένο.

Σε περίπτωση που προμηθευτείτε  το σπαρμένο υπόστρωμα, θα πρέπει πριν κάνετε οτιδήποτε για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια πρέπει να το επωάσετε. Να το βάλετε δηλαδή σε έναν χώρο κλειστό και ζεστό για 14-18 ημέρες. Μετά απ’ αυτή τη περίοδο το υπόστρωμα είναι έτοιμο να περάσει στη φάση της καρποφορίας, οπότε ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες για την παραγωγή των μανιταριών.
Τα μανιτάρια τα καλλιεργούμαι σε μέρος σκιερό, φωτεινό, δροσερό, χωρίς να φυσάει άνεμος, όπως μία αποθήκη σε μπαλκόνι  προστατευμένο από τον αέρα ή σε ένα θερμοκήπιο.
Τα μανιτάρια πλευρότους χρειάζονται φως. Θα πρέπει το μέρος όπου έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα να είναι φωτεινό, αλλά όχι απευθείας στον ήλιο.
Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 6-18oC. Σε θερμοκρασίες κάτω των 6oC καθυστερούν. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25oC δεν φυτρώνουν.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε συνθήκες υγρασίας στο περιβάλλον είναι μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό αφρολέξ η μια βρεγμένη κουβέρτα  Εάν η επιφάνια πάνω στην οποία έχουμε τοποθετήσει τα μανιτάρια μας είναι χώμα ή τσιμέντο, τότε απλά το διατηρούμε υγρό βρέχοντάς το.
Αν οι συνθήκες είναι καλές  θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Η συλλογή των πλευρότους γίνεται με ένα απλό τράβηγμα απαλό του μίσχου από το σημείο που φυτρώνει. Όταν σταματήσει η παράγωγη των  μανιταριών μην το πετάξετε στα σκουπίδια αλλά ανακυκλώστε το
Το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 -4 συγκομιδές.
Η αγορά του υποστρώματος στοιχίζει από 5 – 10 ευρώ.  
Υπάρχουν πολλοί τύποι μανιταριών από τα απλά που στοιχίζουν στην αγορά γύρο στα 5 ευρώ μέχρι τη τρούφα που μπορεί να φτάσει και τα 15000 ευρώ το κιλό! Ναι καλά το διαβάσατε 15000 ευρώ το κιλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου