Βότανα


Βότανα
Στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε γύρο στα 5000 βότανα κάποια από τα οποία εχουν θεραπευτικές ιδιότητες  κι άλλα καλλυντικές.
Αν πάσχετε από κάποια ασθένεια ναι με υπάρχουν οι παραδοσιακές μέθοδοι εξυγίανσης άλλα ο μονός που ξέρει καλυτέρα από όλους μας είναι ο γιατρός σας!Πριν από λίγα χρόνια όλα τα φάρμακα που προμηθευόμασταν από τα φαρμακεία βασίζονταν στα εκχυλίσματα φυτών. Και επίσης βασική πρώτη ύλη της ασπιρίνης είναι ο φλοιός της ιτιάς. Αλλά  και σήμερα, η φαρμακοβιομηχανία, που χρησιμοποίει τα χημικά σκευάσματα, εξακολουθεί να παίρνει απ τα βότανα τις ευεργετικές ιδιότητες τους!  H θεραπεία με βότανα  δημιουργήθηκε μαζί με τον άνθρωπο. Η γνώση, που αποκτήθηκε στην πορεία του χρόνου με εμπειρικές δοκιμές, διατηρήθηκε ισα με τις μέρες μας. Σήμερα η βοτανοθεραπεία ανακτά το χαμένο έδαφος και θεωρείται πλέον μια από τις πιο αξιόπιστες συμπληρωματικές μεθόδους.
Με τέσσερις τρόπους χρησιμοποιούμαι τα βότανα
1) Το έγχυμα γίνεται αν βράσουμε το βότανο και το αφήσουμε να παραμείνει-όταν φυσικά κρυώσει- για 5-10 λεπτά, σκεπασμένο, ώστε να μην εξατμίζονται τα ευεργετικά του αιθέρια έλαια. Στο έγχυμα χρησιμοποιούνται τα μαλακά μέρη του βοτάνου, όπως τα αποξηραμένα φύλλα ή τα άνθη
2)  Αν πρόκειται για ρίζα, καρπό, φλοιό ή κάποιο άλλο σκληρό τμήμα του φυτού, προτιμάμε το αφέψημα, όπου το βότανο βράζει  μετά το σουρώνουμε και η το πίνουμε η το χρησιμοποιούμαι με κομπρέσα.
3) Η αλοιφή  γίνεται είτε με χλωρά βότανα που τα χτυπάμε στο γουδί η το blender η με ξερά που αφού πρώτα τα βράσουμε ακολουθούμαι τη ίδια διαδικασία.
4) Σε κάψουλες σκόνης. Που παρασκευάζονται από τους φαρμακοποιούς.
Για την θεραπεία με βότανα η διάρκεια εξαρτάται από το πρόβλημα. Οπωσδήποτε απαιτείται κάποιος χρόνος. Στη βοτανοθεραπεία το βότανο χρειάζεται περισσότερο χρόνο γιατί  δρα ολιστικά.
Τα βότανα μπορούμε να τα μαζέψουμε και μόνοι μας, αρκεί να ξέρουμε να τα αναγνωρίζουμε. Αν δεν τα γνωρίζουμε τα βότανα μπορούμε να τα αγοράσουμε είναι καλλιεργημένα, καλύτερα να επιλέξουμε τα βιολογικά. Τα βότανα διαρκούν πολύ καιρό αλλά, μπορεί με τον καιρό να ξεθυμάνουν τα αιθέρια έλαιά τους και να χάσουν έτσι μέρος των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων.
Ας δούμε τώρα τα λεγόμενα αφροδισιακά βότανα
Αυτά προκαλούν μια διέγερση κινητοποιώντας εντονότερη κυκλοφορία του αίματος προς τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, πράγμα που επιφέρει σεξουαλική διέγερση. Με το άρωμά τους και το ξύπνημα της σεξουαλικής ενέργειας .
Ας δούμε μερικά
Κανέλλα σε φλούδα
Βάζουμε δυο μέτριες φλούδες κανέλλας σε 1 λίτρο κόκκινο κρασί για 10 με15 μέρες, πίνουμε κάθε μέρα  2 μικρά ποτήρια. Άλλος τρόπος είναι να βράσουμε κανέλα με μέλι και νερό και το πίνουμε
Το Γαρύφαλλο
Κάνουμε ακριβώς τα ίδια.
Δεντρολίβανο
Βράζουμε δενδρολίβανο και πίνουμε 2-3 κούπες τη μέρα. Άλλος τρόπος είναι 50 γραμμάρια μέσα σ’ ένα λίτρο κρασί για 10 – 15 μέρες
Θρούμπι
Βράζουμε μια χούφτα θρούμπι να μουλιάσει σε βραστό νερό και πίνουμε κάθε μερα!
Τζίνσενγκ
Το τζίνσενγκ είναι και αφροδισιακό και μας έρχεται απ τη κίνα Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις εξάντλησης και αδυναμίας. Το βράζουμε και το πίνουμε σαν τσάι.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ
Μερικά βότανα μπορούν να συλλεχθούν ολόκληρο το χρόνο, αλλά τα περισσότερα έχουν διαφορετική εποχή ανάπτυξης και πρέπει είτε να καταναλώνονται αμέσως είτε να υποβάλλονται σε σωστή επεξεργασία συντήρησης για να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Τα βότανα όπως όλα τα φυτά, τα λαχανικά και τα φρούτα, απαιτούν γρήγορη επεξεργασία για να μην χάσουν τα θρεπτικά συστατικά. Μαζέψτε τα καλύτερα υγιή φυτά, που δεν έχουν προσβληθεί από ασθένειες ή βλαβερά έντομα και βρίσκονται μακριά από μολυσμένο περιβάλλον.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΑΥΤΟΦΥΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ
Τα καλύτερα βότανα είναι αυτά που είναι αυτοφυή, γιατί τα ενεργά συστατικά τους βρίσκονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Πρέπει να ξέρουμε, πως τα βότανα δε καλλιεργούνται όλα παντού. Έχουν ανάγκη από συγκριμένο μικρόκλιμα, δηλαδή ένα βότανο που ευδοκιμεί στον κάμπο, δεν είναι απαραίτητο να έχει την ίδια τύχη και στο βουνό, η τα’ αντίθετο. Χρησιμοποιήστε έναν βιβλίο αν είστε αρχάριοι, που έχει φωτογραφίες και οδηγίες για τις περιοχές όπου αναπτύσσονται τα φυτά που σας ενδιαφέρουν. Πολλά απ’ τα  βότανα  μοιάζουν μεταξύ τους εξωτερικά γι αυτό αν δεν είστε σίγουροι μη τα μαζεύεται μην τυχόν και πάθετε καμία δηλητηρίαση!
Όταν όμως τα μαζεύεται να ξέρετε πως είναι καλυτέρα με τη πρωινή δροσιά να το κάνουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου